Prva liga Srbije >>
Omladinska liga FSRZS >>
Kadetska liga FSRZS >>
Pionirska liga FSRZS >>
Košarka, Druga liga Srbije >>
Himne FK Sloboda >>
Smiler & FF - Freedom >>
Slobodine novine br. 1 >>
Slobodine novine br. 2 >>
Slobodine novine br. 3 >>
Slobodine novine br. 4 >>
 
 
06/18/2017 Dani raspleta... ponovo
Sloboda se iz leta u leto, ili pak i češće, nalazi pred sudbinskim pitanjima. Najnovije se rešava sutra na skupštini kluba. Da li Turović dolazi i koliko bi to bilo dobro?

"Sećam se ko juče, bio je 10. maj 1975. Postignem gol iz Slobodnog udarca i dobijemo FAP sa 2:1. To je moj najdraži gol u karijeri!" Srbo Stamenković 1990.
Definicija Slobode objašnjena jednim citatom.


Ljudi sa "Zapadne Strane" će, pre nego što daju odgovor na pitanje "odakle si?", dodati dodatnu dozu gordosti u svoj glas, a crveno-crne boje kluba koje im pripadaju po rođenju, zauvek nositi u srcu. Da, svetski priznat fudbalski virtuoz, ime koje je stajalo uz Medžika Džonsona, Džoa Montanu, Vejna Greckog, kao vrhunac karijere opisuje gol dat ekipi iz Priboja! Ta nematerijalna sila, emocija, daje našem klubu veličinu zbog koje je još jednom predmet nečijeg interesovanja.

Saša Turović, biznismen iz Čikaga, ima želju da sa svojim saradnicima preuzme Slobodu, dok su sadašnji čelnici kluba spremni da rukovođenje prepuste. Na prvu stvar deluje veoma prosto, ali, naravno, ipak nije tako. Kamen spoticanja je iznos klupskog dugovanja, pri čemu se ne misli na veličinu, već na probleme oko dobijanja njegove tačne vrednosti. Uprava daje garancije za potraživanja u periodu od 2015. po kojima dug iznosi 563 hiljade eura, ali ne i sigurnost za prethodni period. Ishod – revizorska kuća ispituje finansije kluba, te konačno dobijamo prilično precizno stanje.
Na ovaj način dolazimo do jedne pozitivne stvari koju je donelo angažovanje Turovića. Prestaće čaršijske priče o ciframa koje se kreću između par desetina hiljada i ponekog miliona. U budućnost, ma ko nas u nju vodio, krećemo sa jasnijim stanjem.

Ali šta je sa ostalim najavama koje stižu iz Čikaga? One nisu detaljnije izložene, ali po rečima Turovića, Sloboda bi trebala da iskoristi geografski potencijal (to što u ogronom pojasu koji i prelazi granice Srbije nema kluba koji bi joj parirao po veličini). Deca iz čitavog regiona bi po njegovom planu dolazila u naš klub, gde bi se razvijala kao ličnosti i fudbaleri, ali ne i odlazila pre nego što zabeleže nastup za seniorski tim. Investicije od 5 miliona dolara za tri godine bi, između ostalog, podrazumevale izgradnju klupskog hotela u Kremnima, kao i stvaranje fudbalske akademije koja bi nosila ime po Srbu Stamenkoviću.
Mane? "On je Čačanin", ljuti rival koji lošim vođenjem Slobodi može zadati završni udarac.Ultimativna osveta za "vožnju liftom", 0:4 iz 93... ma za svaki Srpski El Clasico koji je Sloboda rešila u svoju korist. Šalu na stranu, kao glavni ozbiljniji argument protiv dolaska Turovića stoji fraza "ovo je previše dobro da bi bilo istinito". Njim se ne možemo zadovoljiti pa pokušajmo da dođemo do boljeg... Stadion i lokacija su u vlasništvu grada, te se ne mogu otuđiti. Klubovi u Srbiji se još uvek ne mogu privatizovati. Sloboda nije pravna začkoljica ili slovo na papiru, već ideja, mit, emocija, koju je nemoguće "ugasiti", koja će uvek naći oblik u kom će se predstaviti.
Mnogobrojna pitanja čekaju odgovore, nadamo se da ćemo ih dobiti 19. juna (ponedeljak), kada je zakazana Skupština kluba. Pokažimo interesovanje svojim prisustvom.

Ljubav jedina,
napred Sloboda!