Prva liga Srbije >>
Omladinska liga FSRZS >>
Kadetska liga FSRZS >>
Pionirska liga FSRZS >>
Košarka, Druga liga Srbije >>
Himne FK Sloboda >>
Smiler & FF - Freedom >>
Slobodine novine br. 1 >>
Slobodine novine br. 2 >>
Slobodine novine br. 3 >>
Slobodine novine br. 4 >>
 
 
11/15/2014 Gol - nemoguća misija?
Javor - SLOBODA 2:0 (1:0). Javor dokazao klasu, pre svega u završnici. Crveno-crni su imali svoje šanse i periode dobre igre, ali gol ostaje nemoguća misija!


Na slici: Dino Dolmagić solidan na polovini Javora (arhivska fotografija)

Slobodaši se ove sezone navikavaju na gostovanja bez rezultatskih očekivanja. Upravo jedno takvo, u Ivanjici, drugoplasiranom Javoru, jasno je ukazalo na ključne probleme i razotkrilo zablude! Dugo je provejavala teza da Sloboda ima tim za vrh, makar po imenima, ali da izostaje voljni momenat zbog finansijske situacije u kojoj prvotimci praktično nemaju primanja. I bilo je utakmica, posebno na strani, gde se odlazilo sa belom zastavom, gde ekipa nije dala maksimum. Ovog puta - drugačija slika!

Umesto pocrvenelog Jovanovića, mesto u napadu zauzeo je Dolmagić, a na desnog beka umesto Miličića stao je Milanović. Raković nas je već navikao da igra samo utakmice u Užicu, onda kada je raspoložen i kada nema pametnijeg posla.


......................... Čančarević .........................

Milanović ......... Babić ......... Milekić ........... Ristić

................. Bosman ... Plavšić .....................

Prtenjak ........... Vukmirović .............. Lekić

......................... Dolmagić ...........................


Iako oslabljeni u zadnjem redu i u napadu, Užičani su od prvog minuta krenuli izuzetno borbeno i hrabro. Brzo je neutralisana početna inicijativa Javora, pa Sloboda uspostavlja ravnotežu na sredini terena. Nebojša Prtejak je bio motivisan, vraćao se u odbranu, iznenađujuće čvrst u duelima, često pretio u napadu. Dino Dolmagić, iako nema mnogo utakmica u nogama, posebno na poziciji najisturenijeg igrača, što ga je vuklo u ofsajd zamke, uspeva da zadrži loptu na protivničkoj polovini, dobije neke duele i čini se pruži bolju partiju nego Jakšić, Lekić ili Đokić u prethodnim pokušajima Kikovića da "nađe" napadača. Vukmirović već treći nastup ispod očekivanja, u odnosu na lestvicu koju je sam postavio fantastičnim partijama sredinom jeseni! Na levom krilu Lekić je dobro ušao u utakmicu, nešto bolji nego inače, ali njegov najveći problem, potez ili dva viška, ponovo je bio uzrok zastoja obećavajućih napada. Ono što je sigurno, ne može se reći da rossoneri nisu hteli, nisu želeli i da nisu dali sve od sebe. Problem su limiti, pojedinačni i ekipni. I ne samo zato što je preko puta ekipa koja se bori za promociju, ekipa koja igra bez poraza. Stekao se utisak da Sloboda ne bi dala gol da se igrala još jedna utakmica.
Pitanje je kako bi se situacija razvijala da je sredinom prvog dela Milović poslat na tuširanje zbog rvačkog zahvata nad Prtenjakom u svojstvu poslednjeg igrača odbrane, kada ga je ovaj već prošao i krenuo ka golu. Ili da je Prtenjak bolje šutirao sa petnaestak metara iz povoljne pozicije neki minut pre toga. Imali su srveno-crni još par poluprilika, ali bez ozbiljne pretnje po gol domaćih. U ovoj ekipi jednostavno nema igrača kome u fudbalsokj biografiji stoji veći broj pogodaka.
Sa druge strane Javor pod rezultatskim pritiskom očekivano ofanzivan, sa dosta prodora po krilima, ubacivanja u šesnaesterac i nekoliko neubedljivih udaraca sa distance. I taman kada se činilo da Sloboda može držati ravnotežu, uprkos ipak vidljivoj pretnji kvalitetnijih domaćina, mladi bek Milanović po svom običaju ne izlazi ubedljivo na centaršut, a na petercu dva napadača Javora imaju vremena i prostora da rešetaju Čančarevića, najpre glavom, što ovaj brani, pa nogom u nebranjeni deo mreže. Strelac Ivelja, igrao se 28. minut!
Nisu se predavali Užičani. U otvorenoj igri stvarane su poluprilike na obe strane. Za Slobodu propuštaju Vukmirović iz mrtvog ugla, nakon prodora uz desnu ivicu šesnaesterca i najbolju Dolmagić. Sam je na petercu tukao glavom na odličan cenaršut sa leve strane, ali slabo, preko gola.

Nastavljeno je u sličnom ritmu i u drugom poluvremenu. Domaći su bili rezervisani, a Sloboda potpuno otvorena kreće na sve ili ništa. Umesto Plavšića u igri je mladi napadač Đokić, ali bez velikog pomaka u završnici. Lekić dobro šutira sa ivice šesnaesterca, a neki minut kasnije Prtenjak umesto udarca na gol, po svom običaju komplikuje i upućuje centaršut u prazno, iako u napadu nema skakače. Ono što su čekali, domaći su i dočekali u 68. minutu i uspeli iz treće šanse da postignu drugi gol. Zadnji vezni igrači Slobode, pre svega Bossman, nadigrani su duplim pasom, Dražić izlazi sam ispred Čančarevića od koga je brži za korak i vrhom kopačke sprovodi loptu u gol. Čančarević je dobro branio danas i nije zaslužio da primi dva gola!
Već odavno nezainteresovani Kiković pravi izmene koje takmičarski ne donose ništa, jer u osnovi i nisu takmičarske. Umesto Prtenjaka i Vukmirovića u igru ulaze Jakšić i mladi zadnji vezni igrač, Aleksa Vidić, koji u već upisanom porazu i apatiji na terenu ne pokazuju ništa vredno pomena. Da li je bolje pokušati dati gol i traziti igru u uslovima utakmice, što nije prilika na treninzima, sa najboljim trenutnim sastavom, ili rotirati radi rotacije i davati šansu svima, zaista je dilema. Svejedno, Kiković je poslednjih 15 minuta "prespavao" na klupi. Lekić i Ristić su se borili na levoj strani, ali bez konkretne dobiti.

Slobodi ostaje još jedna prilika da osvajanjem tri boda u poslednjem kolu koliko toliko popravi poziciju pred dugu zimsku pauzu u kojoj se sigurno očekuje odlazak mnogih nezadovoljnih prvotimaca. Poslednja je prilika da i trener Kiković, ako želi, izvede takmičarsku postavu i učvrsti linije tima. Ako ima neko i ako želi neko, sada je trenutak za mobilizaciju preostalih resursa. U suprotnom, ukoliko se za Slobodu čak i bude tražilo rešenje u pauzi, može biti kasno!