Prva liga Srbije >>
Omladinska liga FSRZS >>
Kadetska liga FSRZS >>
Pionirska liga FSRZS >>
Košarka, Druga liga Srbije >>
Himne FK Sloboda >>
Smiler & FF - Freedom >>
Slobodine novine br. 1 >>
Slobodine novine br. 2 >>
Slobodine novine br. 3 >>
Slobodine novine br. 4 >>
 
 
09/30/2014 Jovanović na mlazni pogon
SLOBODA - BSK Borča 3:3 (2:2). Još jedna ne tako kvalitetna, ali sadržajna i uzbudljiva predstava na Begluku. Rekordno mali broj gledalaca svedočio najboljoj partiji Lazara Jovanovića u dresu Slobode


Na slici: Lazar Jovanović, sa tri gola u dve utakmice opravdao poverenje Kikovića!

Nakon burne kup-utakmice, još jedna prvenstvena po istom šablonu! Sloboda je po ko zna koji put slabo počela na Begluku! Opšta apatija u redovima crveno-crnih na startu, bez želje, bez pritiska na loptu, bez prve fudbalske akcije, bez šanse, skoro i bez faula u prvih pola sata igre!


Ponovo drugačiji sastav i promenjena formacija. Nakon 4-1-4-1 u kupu, ovog puta sa Prtenjakom i Jeremićem od prvog minuta u poretku 4-2-3-1:


.................... Čančarević .....................

Miličić ... Babić ... Milekić ... Ristić

............. Jeremić ... Milošević .............

Jovanović ........ Vukmirović ............. Prtenjak

...................... Jakšić ........................


Ne treba zaboraviti da Kiković još uvek traži dobitnu kombinaciju, da tek dve nedelje radi sa ekipom koju nije pravio niti selektirao, te da u rotacijama nije uvek svako na prirodnoj poziciji.
Ipak, pristup igri, koji najbolje oslikava činjenica da je golman Čančarević u 5. minutu pri rezultatu 0:0 skoro pola minuta izvodio prekid, kažnjen je od strane nimalo naivnog gostujućeg sastava. Vrlo brzo, nakon dve slabe reakcije odbrane, pre svega Ristićeve leve strane, BSK vodi 0:2. Nakon šoka, domaći pokušavaju da se konsoliduju i zaprete, pre svega iz prekida, jer povezane igre još nije bilo. U dva navrata, kod prekida, napravljeni su faulovi u šesnaestercu gostiju nad Milekićem, ali se solidni sudija Kocić nije oglasio. Sve i da su prekršaji bili za jedanaesterac, Kociću se ne može spočitati namera da ošteti Slobodu, što je generalno i opšta slika suđenja u prvih 7 kola.
Iako je Sloboda pokušavala udarcima sa ivice šesnaesterca preko Jovanovića, Miličića i ponovo vrlo dobrog Vukmirovića, činilo se u tim trenucima da samo iz penala domaći mogu smanjiti prednost. Tako je i bilo. Do tog trenutka vrlo dobra odbrana Borčana greši i pravi bespotreban faul nad Ristićem u svom šesnaestercu. Siguran sa bele tačke - Nebojša Prtenjak. Neodbranjivo, snažno, poluvisoko, uz desnu stativu!
Lazar Jovanović ima poverenje Kikovića i, bez obzira na dosta propuštenih prilika da napravi višak na krilu, sve bolje koristi minutažu, preti sa distance, pretrčava čuvare, a što je još važnije - postiže i golove. Jakšić je dobro propustio jednu dubinsku loptu kako bi izbegao ofsajd, Jovanović iz drugog plana istrčava i vuče sam prema golu gostiju, šutira snažno i neodbranjivo sa 20-ak metara uz levu stativu za 2:2. Pravovremen i precizan šut, odličan gol i velika radost na tribinama uz žuti karton, koji je Jovanović zaradio nejasnim gestom prilikom radovanja!
Jeremić nije najbolje počeo na neprirodnoj poziciji zadnjeg veznog, ali kako je utakmica odmicala bio je sve bolji i sigurniji. Milošević nije napravio skoro ništa za 45 minuta, dok je Jakšić bez prilike, bez lopte, čini se potpuno van igre! Babić je takođe slabo počeo, kao i cela ekipa, no i on je kasnije "ušao u utakmicu". Bogdan Miličić već duže vreme ima veliku krizu, pa mu je podrška sa tribina potrebnija nego ikada. Naravno, ukoliko i sam ima želju da nešto popravi. Bekovske pozicije bile su, čini se, najslabije karike u Kikovićevoj postavi.

U drugom delu Sloboda napada, preti, ima loptu, sve češće probija preko krila i organizuje opasne kontranapade. Umesto Miloševića na teren će Đokić! Kiković mu daje zadatke iza isturenog Jakšića, što ovaj solido odrađuje. Na gol se nije dugo čekalo. Dobar centaršut sa krila Jovanović odličnim udarcem glavom pretvara u još jedan lep gol za 3:2.
Kada se činilo da je Kiković ponovo "pogodio" izmenu ubacivši Đokića, usledio je čini se i promašaj. Lekić, koji je na terenu umesto umornog i lakše povređenog Prtenjaka, nije onaj iz prva 3 kola. Greši u dodavanjima, slabo se kreće, a greškom priprema i kontranapad za goste. Ipak, Vukmirović nastavlja sa dobrom igrom, šalje nekoliko odličnih pasova iza leđa odbrane gostiju, pre svega na levo krilo, pa povoljne prilike u šesnaestercu propuštaju Jeremić i Jakšic. Kada se činilo da gosti više nemaju ni snage ni ideju kako da dođu do gola Užičana, usledila je i treća izmena u redovima Slobode, ovog puta defanzivna. Jakšića menja mladi bek Milanović, a Đokić ide u špic napada.
Čančarević ponovo pokušava da krade vreme, pojedini igrači u crveno-crnom leže dugo nakon duela, pa se gosti nedugo nakon izmene oslobađaju pritiska i sve češće su na polovini Slobode. Do izjednačenja stižu nakon greške desne strane odbrane Užičana. Milanović je odmah po ulasku zabeležio dve dobre intervencije, izneo loptu na protivničku polovinu, ali kao i u Kraljevu ponavlja mu se neodlučnost u izlasku na centaršuteve. Ne izlazi dovoljno da izblokira, a ostavlja nebranjen prostor iza leđa. Čančarević nepotrebno istrčava, štoperi ne stižu da pokriju, pa gosti postavljaju konačnih 3:3.

Nisu bili mnogo razočarani slobodaši, koji su posle utakmice pozdravili ekipu i nagradili trud, ali žal za propuštena 2 boda ostaje. Sloboda je što se prvenstvenih utakmica na Begluku u 2014. zabeležila skor:

10 utakmica ::: 1 pobeda : 3 nerešene : 6 poraza : gol razlika 7:16

Ono što je pozitivan pomak, fudbalski, ali i statistički, je činjenica da je prvi put u 8 dosadašnjih utakmica u sezoni, uključujući i kup, ova ekipa postigla gol u prvom poluvremenu i prvi put povela.

NAPRED SLOBODA!