Prva liga Srbije >>
Omladinska liga FSRZS >>
Kadetska liga FSRZS >>
Pionirska liga FSRZS >>
Košarka, Druga liga Srbije >>
Himne FK Sloboda >>
Smiler & FF - Freedom >>
Slobodine novine br. 1 >>
Slobodine novine br. 2 >>
Slobodine novine br. 3 >>
Slobodine novine br. 4 >>
 
 
01/25/2014 Jači nego jesenas
Sloboda u sredu pojačana putuje na Kipar gde je očekuje nekoliko igrača na probi i 7 kontrolnih utakmica
Rossoneri po već ustaljenom rasporedu prvih desetak dana bazičnih zimskih priprema provode na Zlatiboru. U idealnim uslovima radilo se na fizičkoj spremi i snazi, a dobri tereni sa veštačkom travom pružili su priliku treneru Stamenkoviću da se uveri u kvalitete novajlija.

Na slici: Borislav Terzić, Srđa Knežević, Aleksandar Ćovin, Savo Raković, Marko Mugoša, Sacha Petshi

Klub su u januaru napustili:

1. Zoran Knežević (istekao ugovor)
2. Dario Purić (sporazumni raskid -> Željezničar Sarajevo)
3. Stojan Pilipović (sporazumni raskid)
4. Vladimir Krstić (istekao ugovor)
5. Dejan Babić (raskinut ugovor o pozajmici -> Par)

Zoran Knežević se povredio na Begluku 30. novembra 2013. u porazu od Donjeg Srema, a za oporavak će mu biti potrebno još dva meseca. Iako mu je istekao ugovor, klub će mu ponuditi mogućnost da se na teren vrati u dresu Slobode, ali kako sada stvari stoje, za njega je proleće verovatno izgubljeno, a nakon opravka Knežević će pokušati da nađe inostrani angažman.
Što se ostalih tiče, svi su zdravi i u punom trenažnom procesu, uključujući i Žeravicu koji se oporavio od povrede i ima još godinu dana ugovor sa Slobodom. Klub intenzivno radi na transferima Tiaga i Vasilića, kojima ugovori ističu na leto. Postoje zainteresovani klubovi, ali još nije došlo do ozbiljih pregovora. Ostaje da se vidi da li su zainteresovani spremni i da "zagrizu" u trenutku kada igrače od "čistih papira" deli svega nekoliko meseci. Mnogo veća verovatnoća, iako ne i potpuno izvesna, je da kroz naplatu duga ili dela duga od 240 000 eura (25% od transfera Maksimovića) klub reši goruće finansijske probleme. Eventualni transfer Kasalice doneo bi rossonerima 20%, ali, kako sada stvari stoje, zbog "prebijanja" dugova između Kasalice i Czv (smanjenje zahtevanog obeštećenja), Sloboda bi bila ta koja, čak i u slučaju da uspe da naplati procenat, ostaje kratkih rukava.


U narednih par dana ugovore sa Slobodom će potpisati šest fudbalera koji već nekoliko dana treniraju na Zlatiboru:

1. Srđa Knežević (1985)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sr%C4%91a_Kne%C5%BEevi%C4%87
Defanzivac koji je nastupao za Partizan, Teleoptik, Obilić, Bežaniju, Legiju iz Varšave, Borac iz Banjaluke i izraelski Hapoel, odakle u Slobodu dolazi kao slobodan igrač nakon propuštenog dobrog dela sezone. Jednako dobro se snalazi na pozicijama desnog beka i štopera, a po potrebi može da konkuriše i na poziciji zadnjeg veznog.

2. Borislav Terzić (1991)
http://www.transfermarkt.rs/sr/borislav-terzic/transfers/spieler_255784.html
Desni bek, koji sa svojih 184cm može da zauzme poziciju i desnog štopera. Fudbalski put ga je od Zemuna, preko Donjeg Srema odveo u Zestafoni iz Gruzije, ali samo na kratko. Spreman je da da sve od sebe u borbi za mesto u startnih 11 u jakoj konkurenciji u zadnjem redu.

3. Savo Raković (1985)
http://en.wikipedia.org/wiki/Savo_Rakovi%C4%87
Štoper koji takođe može da pomogne na desnom beku. Sa Stamenkovićem se poznaje od kada je igrao za FK Sevojno. Požežanin po rođenju, sa prebivalištem u Užicu, Raković u Slobodu stiže nakon epizode u mađarskim klubovima DVTK i Egri, gde je doživeo lom tri rebra u duelu sa golmanom, od čega se oporavio i punom parom trenira sa crveno-crnima.

4. Aleksandar Ćovin (1988)
http://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_%C4%86ovin
Zadnji vezni koji je u karijeri nastupao za Radnički Smbor, a slobodaši ga pamte po odličnim nastupima u Hajduku iz Kule. U Slobodu dolazi iz beloruske Slavije Mazir. Sa svojih 187cm značajno će popraviti visinski prosek veznog reda Slobode, što uopšte nije zanemarivo kada se uzme u obzir čijenica da je jesenas Sloboda imala daleko najnižu i najlakšu postavu u ligi.

5. Marko Mugoša (1984)
http://en.wikipedia.org/wiki/Marko_Mugo%C5%A1a
Podgoričanin (MNE) koji igra na poziciji centralnog veznog igrača. Sa visinom 181cm i snažnom građom takođe će ojačati vezni red užičkog prvoligaša. Nakon Budućnosti iz Podgorice i Borca iz Čačka, Czv ga je slala na pozajmicu u Jagodinu i Novi Pazar, a u Užice dolazi nakon ponovnog angažmana u komšijskom gradu na Moravi gde je proveo prethodne dve sezone. Gostovao je u Užicu u porazu Borca 2:1 (Ranđelović oba puta za preokret).

6. Sacha Petshi (1991)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sacha_Petshi
Francuz iz predgrađa Pariza, kao član drugoligaša Troe, nastupao je na pozajmici u trećeligašu iz Orleana. Igra na poziciji centralnog i zadnjeg veznog. Ostavio je dobar utisak na trenera Stamenkovića, koji tvrdi da je u odnosu na Tiaga, kada je ovaj došao pre tri godine u Užice, znatno spremniji za nastupe u JSL. Karakterišu ga snaga i visina (193cm), ali i dobra tehnika.

Od pomenutih igrača, od kojih se očekuje potpis u narednih par dana, većina u Slobodi traži minutažu, oporavak nakon povrede ili afirmaciju. Ipak, u prethodnim sezonama nekoliko takvih igrača je dalo doprinos igri užičkog prvoligaša. Ono što je i sada izvesno je da će na Kipar na probu doći nekoliko igrača u vlasništvu menadžerskih agencija i da će klub među njima pre svega tražiti špica i polušpica, što su pozicije sa slabijom konkurencijom. Uslučaju ostvarenog transfera Tiaga, deo sredstava biće usmeren upravo u tom smeru. U suprotnom, Tiago će u borbi za opstanaka na proleće biti oslonac u napadu!

Na Zlatiboru je još nekoliko igrača na probi, među kojima je i Zdravko Kovačević (1984), levi bek iz OFK Beograda. Nekolicina omladinaca Slobode trenira sa prvim timom, a njih par će putovati na nastavak priprema. Trenutno su na Zlatiboru:
1. Đurić (omladinac Slobode)
2. Milanović (omladinac Slobode)
3. Babić (omladinac Slobode)
4. Prišunjak (pozajmljen FK Sevojnu)
5. Ristanović (pozajmljen FK Sevojnu)
6. Đokić (pozajmljen FK Sevojnu)
7. Vidić (pozajmljen FK Mačvi Šabac)
8. Stanojević (pozajmljen Železničaru Lajkovac)
9. Jovičić (golman pozajmljen Žarkovu Beograd)


U sredu 29. januara ekspedicija Slobode putuje u kiparski Limasol gde će na terenima hotela Episkopiana odigrati sedam kontrolnih utakmica:

2. februar - Čukarički Beograd (JSL)
5. februar - Mordovija (Rusija 2, prvoplasirani)
7. februar - Rostov Don (Rusija 1)
8. februar - Kalmar (Švedska 1)
11. februar - Dukla Prag (Češka 1)
13. februar - Ural Jekaterinburg (Rusija 1)
14. februar - Dinamo Kijev (Ukrajina 1)

U prvom kolu prolećnog dela prvestva JSL Sloboda gostuje Spartaku iz Subotice 23. februara od 13:30!